top of page

Ebatlarına – malzeme çeşitliliğine göre rulmanları sınıflarına ayırmak

Bilyalı rulmanlar; oynak bilyalı rulman, eğik bilyalı rulman, eksenel bilyalı rulman ve sabit bilyalı rulmanlardır Oynak bilyalı rulmanlarda iki sıra bilya vardır. Bu rulmanlar -40 ila 120 derece arasında yağlanmadan ve bakıma ihtiyaç duymadan hesaplanan ömürleri boyunca sorunsuz çalışabilirler.

Eğik bilyalı rulmanlar diğer bilyalı rulmanlara göre daha fazla eksenel yük taşıyabilirler. Tek sıra eğik bilyalı, çift sıra eğik bilyalı, dört nokta temaslı eğik bilyalı ve çift sıra kam takipçi eğik bilyalı olmak üzere dört çeşittirler.

Eksenel bilyalı rulmanlara Türkiye’de BÜTE de denir. Sadece eksenel yük altında dönmesi gereken makinelerde kullanılırlar.Eksenel yükün tek ya da çift yönlü olmasına göre tek sıra bilyalı ya da çift sıra bilyalı büteler kullanılabilir.

Sabit bilyalı rulmanlar, piyasada en yaygın kullanımı olan, en basit rulman tipidir. Orta boy elektrik motorlarında bu tip rulmanlar kullanılır.

Makaralı rulmanlar ise silindir makaralı rulman, oynak makaralı rulman, konik makaralı rulman ve eksenel makaralı rulmanlardır.

Silindir makaralı rulmanlar, çok yüksek radyal yük taşıyabilmelerine karşın eksenel yük taşıyamazlar. Eksenel kaymalara müsaade ederler. Yüksek hızlarda dönebilir ve sessiz çalışırlar. Tek sıralı ve çift sıralı olarak temin edilebilirler.

Oynak makaralı rulmanlar, çok ağır yük altında çalışabilik eksenel dönmeye olanak verirler. Güçlü, açısal kaçıklıklara uygun oynak rulmandır. Zor çalışma şartlarında bile yüksek duyarlılık ve uzun ömür sağlar. Çevirme millerinde, ağır makinelerde, motorlarda ve birçok yerde kullanılır.

Konik makaralı rulmanlar çok yüksek radyal ve eksenel yükler taşıyabilirler. Orta hız ve dayanıklılığın önemli olduğu ağır uygulamalarda kullanılır. Tarım, inşaat makineleri, motorlarda kullanılır.

Eksenel makaralı rulmanlar, çok yüksek eksenel yükler söz konusu olduğunda kullanılırlar. Sadece bir yönde eksenel yükler taşırlar.

İğneli rulmanlar, tek veya çift sıralı olarak üretilen, dış bilezikten, iğneli kafesten ve çıkarılabilir iç bilezikten oluşan ünitelerdir. Bu rulmanlar contalı veya açık tip oalrak mevcuttur. Rulman ömrünü %80e kadar uzatmak için ultra temiz çelikten üretilmiştir. Eksenel ve radyal yükler için basitlik, küçüklük ve ekonomiklik sağlarlar. İğneli rulmanlar; çekme zarflı iğneli rulmanlar, eksenel iğneli rulmanlar, faturalı iğneli rulmanlar, faturasız iğneli rulmanlar, ayarlı iğneli rulmanlar, kombine iğneli rulmanlar gruplarına ayrılır.

Kısaca rulman kodlarına göz atacak olursak ;

Rulman tipini gösterimdeki başlangıç karakterleri belirler. Buna göre eğer ilk karakterler


6 veya 16 ile başlıyorsa rulman tek sıra bilyalı rulmandır

4 ile başlıyorsa rulman çift sıra bilyalı rulmandır. 1 veya 2 ile başlıyorsa rulman oynak bilyalı rulmandır. 7 ile başlıyorsa rulman eğik bilyalı rulmandır. 3 ile başlıyorsa rulman çift sıra eğik bilyalı rulmandır. Q ile başlıyorsa rulman dört nokta temaslı bilyalı rulmandır. N veya 319 ile başlıyorsa rulman silindirik makaralı rulmandır. HK veya N veya RNA ile başlıyorsa rulman iğne makaralı rulmandır. K veya T veya 3 ile başlıyorsa rulman konik makaralı rulmandır. 2 ile başlıyorsa rulman oynak makaralı rulmandır. 5 ile başlıyorsa rulman eksenel bilyalı rulmandır. 8 ile başlıyorsa rulman eksenel makaralı rulmandır. 29 ile başlıyorsa rulman eksenel oynak makaralı rulmandır.




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bilya

bottom of page