Rulman Kodlama Sistematiği
Rulmanların doğru kodlanması, istenen rulman tipinin ve rulmanın teknik özelliklerinin doğru olarak ifade edilmesi açısından çok önemlidir. Fabrikalarda işletme koşullarında çalışan rulmanların değiştirilmesi gerektiğinde, rulman talep edilirken (siparişi verilirken) yapılabilecek kodlama hataları kritik sonuçlara neden olabilir. Örneğin arızalı bir makinanın rulman değişimi rulman kodlama hatası nedeniyle geciktiğinde, makine tamirinin gecikmesi, üretimin aksaması, zaman ve para kaybı kaçınılmazdır.
Dünyada üretilen ve kullanılan rulmanların çeşitliliği düşünüldüğünde (100.000'den fazla çeşit) kodlamada hata yapılmaması için rulmanlar belli bir sisteme göre kodlanmıştır. Bu sisteme göre her bir rulmanın kendine ait bir kodu vardır.
Rulman kodunu oluşturan kriterler:
1. Rulman tipi
2. Rulman boyutları
3. Rulman toleransları
4. Rulman boşluğu
5. Diğer teknik özelliklerdir.
Önekler ve Sonekler
Eğer bir rulmanın kapaklı olması, boşluk grubunun normalden büyük olması gibi, normalden farklı bir özelliği varsa, bu durum çeşitli harf ve rakamlardan oluşan "önek" ve "sonek" lerin temel rulman koduna eklenmesi ile ifade edilir.
Önek ve sonekler alfabetik sıra ile verilmiştir. Rulmanlarda kullanılan önek ve sonekler markadan markaya farklılıklar göstermektedir.
Bilyalı Rulmanlar
Sonek Açıklamaları
Silindirik Makaralı Rulmanlar
Silindirik makaralı rulmanlar bileziklerde omuz olup olmamasına göre isimlendirilirler.
Konik Makaralı Rulmanlar
İnç ve metrik serideki rulmanlar farklı şekillerde isimlendirilirler. Ayrıca ISO 355'te ayrı bir isimlendirme kullanmaktadır.
AFBMA İnç Parça Numaralandırma ;
ISO boyutsal numaralandırma tekniğine göre metrik numaralandırma ;
ISO 355 planına göre metrik numaralandırma ;
Comments